Data Architect

Iedereen die een medicijn gebruikt, moet daarop kunnen vertrouwen. Dat is waar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) elke dag aan werkt, voor Nederland én voor Europa. Wij beoordelen de kwaliteit en de veiligheid van medicijnen voor mensen en dieren, om te bepalen of ze op de markt mogen komen.

Eén van de speerpunten in het Strategisch Business Plan (2028) van het CBG is een datagedreven infrastructuur: “De (Europese) veranderingen in informatietechnologie en data zullen leiden tot veranderingen in de manier van werken, terwijl de kwaliteit tenminste moet worden gehandhaafd. Het CBG gaat de huidige ICT-omgeving vernieuwen en de beoordelingsprocessen verder ontwikkelen en optimaliseren om in deze veranderingen mee te gaan. Datagedreven werken is het uitgangspunt voor een robuuste, toekomstbestendige ICT-omgeving.”

Als Data Architect krijg je een leidende én verbindende rol. Om invulling te geven aan de ambitie van het CBG om een data-gedreven organisatie te zijn, zal je nauw betrokken zijn bij het ontwerp en de inrichting van zowel generieke als specifieke datamodellen ter ondersteuning van primaire- en bedrijfsvoeringsprocessen.

De functie

Als Data Architect werk je op het snijvlak van informatie analyse en technisch ontwerp. Je beweegt je moeiteloos tussen tactisch en operationeel niveau en combineert analytische vaardigheden met architectonisch inzicht. 

Je analyseert processen, datastromen en systemen en vertaalt deze naar efficiënte, toekomstbestendige informatievoorziening. Jouw focus ligt daarbij op het begrijpen van de vraag en het identificeren van knelpunten en verbeterkansen. Je ontwerpt samenhangende oplossingen en stelt modellen op die passen binnen de enterprise architectuur van het CBG. Je stuurt op realisatie en je vertaalt architectuurprincipes naar concrete kaders voor ontwerp, implementatie en beheer. In nauwe samenwerking met je collega’s werk je aan de doelarchitectuur voor dataopslag, -verwerking en -uitwisseling die voldoet aan de behoefte van de organisatie en tegelijkertijd is afgestemd op de strategische koers van het CBG.

Als Data Architect ben jij de expert die keuzes en ontwerpen m.b.t. data kan beoordelen op werking en haalbaarheid. Het beoordelen van de impact van veranderingen op workflows en systemen is een van je belangrijkste verantwoordelijkheden. Je kunt helder en effectief advies geven aan management, stakeholders en aan niet-technische betrokkenen.
Met het oog op de toekomst breng je ook advies uit over opkomende trends, databeleid en -standaarden die waarde kunnen toevoegen aan de organisatie. 

Jouw bevoegdheden als Data Architect:

  • Prioriteren van informatiebehoeften in samenwerking met domein- en projectteams.
  • Uitvoeren van impactanalyses en adviseren over haalbare en efficiënte oplossingen.
  • Opstellen van functionele ontwerpen en het beoordelen van technische ontwerpen in samenwerking met Solution Architecten en andere specialisten.
  • Bewaken van de samenhang, integratie en consistentie tussen de tactische informatiebehoefte en de strategische kaders van de enterprise architectuur.
  • Beslissingen nemen over de tactische informatiearchitectuur, inclusief de goedkeuring van informatiestandaarden en datamodellen.
  • Toetsen van projectvoorstellen en wijzigingsverzoeken m.b.t. data aan architecturale uitgangspunten en richtlijnen.
  • Initiëren van overleg met stakeholders om draagvlak en commitment te creëren voor voorgestelde oplossingen.

De afdeling

Je maakt deel uit van het architectenteam en je rapporteert functioneel aan het Hoofd Informatievoorziening. Jouw werkzaamheden vinden plaats op het snijvlak van tactische vraag en operationele uitvoering, waarbij je veel samenwerkt met de BIM-er voor afstemming over de vraag, met de Enterprise Architect en CDO voor strategische afstemming, en met de Solution- en Information Architecten en IT-specialisten voor projectuitvoering.

De eigen IV afdeling van het CBG bestaat uit ca. 35 medewerkers, verdeeld over 6 subteams: Informatiebeveiliging & Privacy, Functioneel Beheer, Informatiemanagement, Architectuur, Servicemanagement en Portfoliomanagement. Het IV team bestaat uit een mooie combinatie van ervaren medewerkers en collega’s die nog niet zo lang bij het CBG werken. De onderlinge sfeer is gericht op samenwerking en kennisdeling.

In de architectuur werken we volgens het meerlagenmodel: business, information, infrastructure. De IV afdeling is ingericht als regie-organisatie die zorgt voor een optimale informatievoorziening en die minder gefocust is op het beheren van de onderliggende systemen en infrastructuur.

Jouw profiel 

  • BSc of MSc opleiding in bijvoorbeeld Informatiekunde of IT;
  • Minimaal 5 jaar ervaring in een vergelijkbare rol, zoals Informatie Analist of Informatie Architect, eventueel aangevuld met een rol in systeemontwerp;
  • Ervaring en goede vaardigheden in databases en één of meerdere bevraagtalen waaronder in ieder geval SQL;
  • Aantoonbare ervaring met procesanalyse, requirements engineering en architectuurmethodieken zoals TOGAF, ArchiMate of vergelijkbare frameworks;
  • Kennis van methodieken zoals Agile/Scrum, Prince2, en frameworks als ITIL en BiSL;
  • Kennis van en ervaring met standaarden (DMBOK, IDMP en provenance) voor het ontwikkelen en beheren van datamodelleren;
  • Ervaring met Business Intelligence (BI), ETL tooling en datawarehouse/datalake;
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden in Nederlands en Engels;
  • Kennis van Rijksbrede architectuurkaders is een pré.

Arbeidsvoorwaarden

  • De functie van Data Architect valt in schaal 12 van het Functie Gebouw Rijk (FGR). Dit betekent een bruto maandsalaris (afhankelijk van je kennis en ervaring) tussen € 4.868,- en maximaal € 6.907,- bij een fulltime dienstverband van 36 uur per week.
  • Een jaarcontract met de intentie om aansluitend te verlengen voor onbepaalde tijd.
  • Een werkweek van 32 of bij voorkeur 36 uur.
  • Individueel Keuze Budget: 16,5% van je salaris (incl. 8% vakantie-uitkering) en 64 IKB verlofuren.
    >> Het budget kan je sparen of laten uitbetalen, gebruiken om extra verlofuren te kopen, of voor fiscaal vriendelijke doelen zoals een fiets (of een batterij voor je elektrische fiets), bedrijfsfitness of verduurzaming van je woning;
    >> De IKB verlofuren kan je opnemen als vrije tijd, laten uitbetalen in geld (tot 32 uur per jaar) of opsparen zónder dat er een vervaldatum aan hangt (tot 3600 uur).
  • Hybride werken volgens de verdeling 50% kantoor en 50% thuis.
    >> Ons kantoor is op loopafstand van station Utrecht Centraal. We bieden je een fijne en lichte werkplek en een volledige vergoeding van je OV kosten;
    >> Als je thuis werkt dan zijn er goede voorzieningen om je werkplek in te richten en een vergoeding voor thuiswerkdagen. 

En aanvullend:

  • Extra vergoedingen t.o.v. de wet Arbeid en Zorg op het gebied van onder andere geboorteverlof of ouderschapsverlof en bij zorgverlof.
  • Ruime vergoeding van je studiekosten én studietijd bij opleidingen die bijdragen aan jouw functie of loopbaan.
  • Pensioenopbouw (middelloonregeling) bij het ABP met een eigen bijdrage van 8,37% (de verhouding van de werkgevers- en werknemersbijdrage is resp. 70/30).

Wil je nog meer weten over onze arbeidsvoorwaarden, kijk dan op cao Rijk en het Personeelsreglement van het ministerie van VWS 

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de functie contact op met Jessica Khamis, sr. recruiter, via tel. 06 3102 0598. Mailen kan natuurlijk ook: werving@cbg-meb.nl

Solliciteren

We kijken uit naar jouw sollicitatie (cv en motivatie), gebruik daar de digitale “solliciteer” knop voor. De eerstvolgende werkdag na sluiting van de publicatietermijn mag je een inhoudelijke reactie verwachten. Een selectieprocedure bij het CBG bestaat meestal uit 2 gespreksrondes, eventueel digitaal maar het liefst op ons kantoor in Utrecht. Het eerste gesprek staat gepland op donderdag 17 juli en daarin maak je kennis met je collega architecten. Deze tweede ronde zal op dinsdag 22 juli volgen. 
 

Bijzonderheden

  • Van iedereen die bij de Rijksoverheid komt werken wordt een VOG gevraagd.
  • Het CBG streeft naar een diverse samenstelling van haar personeelsbestand en naar een inclusieve organisatie. In een inclusieve werkomgeving komen alle (toekomstige) werknemers tot hun recht, ongeacht zaken zoals leeftijd, geslacht, herkomst, religieuze overtuiging of seksuele geaardheid. Alle medewerkers worden gerespecteerd, en verschillen worden gewaardeerd en zelfs gezocht om voor de organisatie in te zetten.
    Klik hier voor meer informatie over het D&I beleid van de rijksoverheid
  • Na sluitingsdatum is de vacaturetekst online niet altijd meer zichtbaar. We raden je aan om de tekst te downloaden en op te slaan nadat je hebt gesolliciteerd.
  • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. 
Solliciteer
Deel in jouw netwerk Deel op Facebook Deel op X Deel op LinkedIn Afdrukken Tip een vriend(in)
Deadline:
Locatie: Graadt van Roggenweg 500, 3531 AH, Utrecht, Nederland
Afdeling:
Informatievoorziening
Werk-/denkniveau: Bachelor - HBO, Master/doctoraal
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Salarisniveau: schaal 12